Optagelse af læringsvideoer

Når du skal optage en læringsvideo til dit kursus/modul, findes der en række muligheder på Forsvarets Windows 10 maskiner. Nedenstående film præsenterer dig for de forskellige muligheder. Lidt længere nede af siden finder du også en video om ClipChamp, som er et nyt program på Windows, hvor man både kan optage og redigere videoer. PowerPoint
Du kan kombinere både lyd og slides i PowerPoint. Se i videoen hvordan. OBS STUDIO 
Hvis du har behov for at lave avancerede optagelser med flere kameraer, så kan streamingsystemet OBS STUDIO måske være interessant.  I vejledningen til venstre forklarer vi det mest basale for at kunne lave skærmoptagelse med webcam. OBS STUDIO kan hentes i FAKs softwarecenter, eller på internettet. Det er open sourceZOOM
Zoom er tilgængeligt for FAK's ansatte. ZOOM er et online mødeprogram, men kan også med fordel benyttes til skærmoptagelser. Det er særligt i de situationer, hvor man gerne vil have et lille webcam-billede af sig selv oppe i hjørnet, mens man laver sin skærmoptagelse, at ZOOM er et brugbart værktøj.ClipChamp

ClipChamp kan hentes til alle nye windowsinstallatione, via Microsoft store. FAK ansatte kan ikke tilgå Microsoft store, men kan hente det i FAK softwarecenter. Der skal benyttes Microsoft login for at kunne starte det op.

Hvis I har behov for hjælp til noget sepcifikt til ClipChamp, så er deres egen youtube kanal nok et godt udgangpunkt: 
https://www.youtube.com/@clipchampcom


Konverter store filer

Når du producerer video kan du fra tid til anden ende med meget store filer, som du gerne vil have gjort mindre. Dette kan du styre i dit redigeringsværktøj, men hvis dette ikke er muligt kan du benytte "VLC player" VLC player kan hentes gratis på internettet, eller i FAK softwarecenter.

kan du se en videovejledning i hvordan du benytter VLC player til at ændre størrelse på din video.


Optagelse på mobiltelefon

Du kan selvfølgelig bruge din mobil, når du skal optage din læringsvideo. Mobilen har bl.a. den fordel, at du kan optage læringsaktiviteter hvor de foregår, eller du kan optage dig selv mens du viser din praksis. For at få det bedste resultat, når du laver optagelser med din mobil, er her nogle tips du bør bruge:

1)      Optag i ”landskabsmode” – dvs. at du skal holde din mobil parallelt med horisonten.

         (Det er samme format som du kender fra TV.)

2)      Lad være med at dække mikrofonen med hånden, når du holder din mobil.

3)      Rengør eventuelt din linse på mobilen inden du begynder.

4)      For at spare plads kan du ændre din opløsning på mobilen (her vises det på en android) (her på iphone)  "Åbner i nyt vindue"

5)      Ved brug af Iphone, kan det være en fordel at ændre optageformat se her.

Hvis du vil lærer mere om produktion af læringsvideoer, tilbyder Uddannelsescentre en WS om netop læringsvideoer. Hvis du har interesse i at deltage i dette er du velkommen til at tage kontakt til enten Martin eller Victoria (maje@fak.dk eller viiv@fak.dk).

Senest ændret: fredag den 27. oktober 2023, 14:25